Hydrogenlastebiler og infrastrukturplaner tar fart, men utfordrer myndighetene
Bransjen er klar for å satse tungt på hydrogenlastebiler, og det foreligger ambisiøse planer for et omfattende nettverk av hydrogenstasjoner for tungtransport, men henger myndighetene med på notene?
Onsdag 21. juni arrangerte Evig Grønn AS i samarbeid med Norsk Hydrogenforum (NHF), Grønt landtransportprogram (GLP), FME MoZEES, Osloregionen og Østlandssamarbeidet et viktig møte om bruk av hydrogen til tungtransport. Møtet, som ble holdt under prosjektet H2 Truck, samlet en rekke sentrale aktører innenfor transportsektoren, infrastruktur, forskning og organisasjoner, som alle spiller en avgjørende rolle i kampen mot klimagassutslipp fra transportsektoren. Møtet ga også en utmerket anledning til nettverksbygging blant aktørene i hele verdikjeden.
På møtet ble det presentert spennende planer fra ledende lastebilprodusenter når det gjelder produksjon og distribusjon av hydrogenlastebiler. Det ble også fokusert på å øke kompetansen i verdikjeden, posisjonere Norge overfor lastebilprodusenter, forbedre rammevilkårene for utslippsfri tungtransport, samt legge grunnlaget for utrulling av hydrogenlastebiler i Norge.
Hva skjer i Europa?
Jan Carsten Gjerløw fra Evig Grønn AS ønsket velkommen og ga en kort oppdatering av hva som skjer i EU og Europa med tanke på hydrogen. EUs oppdaterte utslippskrav for tunge kjøretøy, som ble offentliggjort av EU-kommisjonen tidligere i år, legger et stadig større press på lastebilprodusenter for å redusere utslippene. Ifølge forslaget skal lastebilprodusentenes flåter redusere utslippene med 15 % innen 2025, 45 % innen 2030 og 65 % innen 2035. Definisjonen av et "utslippsfritt kjøretøy" blir også nevnt av kommisjonen, der kjøretøy uten forbrenningsmotor eller med lavt CO2-utslipp er definert som utslippsfrie, noe som ekskluderer biogasslastebiler. EUs fokus på el og hydrogen er også en av årsakene til at Enova fra juni har fjernet støtten til biogasslastebiler.
I tillegg til utslippskravene, ble det også orientert om AFIR (Alternative Fuel Infrastructure Regulative), som stiller krav til medlemslandenes utbygging av infrastruktur. Denne reguleringen forventes også å få konsekvenser for Norge, og innebærer blant annet krav til maksimal avstand mellom hydrogenstasjoner og minimum antall stasjoner i storbyområder.
Nye planer og intensjonsavtaler for nullutslippslastebiler
Først ut var totalleverandør av logistikktjenester, SR Group, som kunngjorde en intensjonsavtale med Quantron AG om anskaffelse av opptil 50 hydrogendrevne lastebiler i perioden 2024-2027. SR Group har som mål å redusere karbonavtrykket sitt og dekarbonisere sin lastebilflåte for å oppfylle klima- og utslippsreduksjonsmålene. Denne avtalen vil tillate dem å tilby nullutslippsløsninger for tungtransport.
På møtet ble det også presentert nyheter og planer fra de ledende lastebilprodusentene Quantron og Scania. Anil Reddi fra Quantron presenterte siste nytt om selskapets hydrogenlastebiler. Han påpekte at teknologikostnadene fortsatt er høye, men forventet at prisen vil gå ned når skalaen øker. Reddi understreket behovet for flere insentiver og subsidier for å akselerere utviklingen av hydrogeninfrastruktur. Det ble opplyst at transportaktører har søkt Enova om støtte til anskaffelse av Quantrons lette og tunge lastebiler. De presenterte ulike modeller, inkludert QUANTRON QLI FCEV og QUANTRON QHM FCEV, med planlagt markedslansering i Norge i henholdsvis fjerde kvartal 2023 og første halvår 2024.
Scania bekreftet deres langsiktige forpliktelse til vitenskapsbaserte mål for utslippsreduksjon. De planlegger at mer enn halvparten av deres nye kjøretøysalg innen 2030 vil være elektriske. Scania understreket at direkte fornybar elektrifisering er den mest effektive bærekraftige løsningen der det er mulig, men at hydrogenbaserte løsninger som brenselcellekjøretøy også er relevante for visse transportbehov og geografiske områder.
Jan Carsten Gjerløw ga en kort oppsummering av nyheter fra andre lastebilprodusenter, og la også frem en vurdering av hydrogenbrenselcellebiler (H2 FC) versus hydrogenforbrenningsmotorbiler (H2 ICE). Han påpekte at begge teknologiene er viktige og vil utfylle hverandre. Mens H2 FC krever nye drivstoff- og motorløsninger, kan H2 ICE komme raskere på markedet i større volum. Kostnadsaspektet, inkludert total cost of ownership (TCO), eller totalkostnad av eierskap på norsk, er også avgjørende og vil være avhengig av blant annet drivstoffkostnader, vedlikehold og årlig kjørelengde.
Planer om et omfattende nettverk av hydrogenstasjoner for tungtransport
Everfuel har som mål å utvikle en komplett verdikjede for hydrogen for å oppnå fossilfri drivstoffproduksjon. Jan Erik Ødegård orienterte om selskapets klare ambisjon om å bygge 50 fyllestasjoner i Skandinavia, og å jobbe aktivt med å oppnå maksimal og koordinert fremgang for grønn omstilling innen mobilitet. De har allerede etablert elleve hydrogenstasjoner, med ytterligere tolv planlagt eller under utplassering. Everfuel retter seg spesielt mot mobilitetsløsninger som er vanskelig å elektrifisere direkte, som tungtransport, busser og taxier.
I presentasjonen ble det også nevnt konkrete prosjekter som HySynergy i Fredericia, Danmark, som har mottatt betydelig finansiering for utvikling av grønn hydrogenproduksjon. Videre ble Agder Hub i Kristiansand presentert som et elektrolyseanlegg som leverer oksygen til Glencore Nikkelverk og hydrogen til Kristiansand Havn. Everfuel fokuserer på å utvikle et nettverk av hydrogenstasjoner i tett dialog med sluttbrukere og lastebilprodusenter for å sikre optimal utrulling av dedikerte stasjoner i takt med kjøretøyene.
Per Øyvind Voie fra Vireon orienterte om selskapets planer om å bygge Norges første nettverk av stasjoner for tungtransport. Selskapet har søkt om støtte fra Enova for å etablere 13 stasjoner i ulike deler av landet. Planene inkluderer stasjoner i Berlevåg, Ålesund, Dombås, Bærum, Rjukan, Kristiansand, Bergen, Kristiansund, Hellesylt, Stange, Vestby, Seljord og Stavanger. Voie understreket behovet for å overdimensjonere stasjonene for å håndtere flere kjøretøy samtidig og fylle tanken full, og han kunngjorde at de første stasjonene vil være blant de største i Europa.
Både Everfuel og Vireon understreket betydningen av å ha flere produsenter av hydrogen for å sikre tilstrekkelig forsyning og konkurransedyktige priser. De la vekt på at infrastrukturen må være på plass før hydrogenlastebilene kan tas i bruk, og at det er nødvendig med støtte fra myndighetene for å redusere risiko og maksimere verdiskapingen i den grønne omstillingen.
Innsikter og tiltak for fremtidig utvikling
Det kommunale og fylkeskommunale perspektivet ble brakt til torgs av Eva Næss Karlsen, konstituert direktør i Osloregionen. Hun presenterte “Energistasjoner for grønn næringstransport”, som er et samarbeidsprosjekt mellom Osloregionen og Østlandssamarbeidet. Dette prosjektet adresserer blant annet en av hovedutfordringene til utrullingen av hydrogen; nemlig lokasjoner for infrastruktur. Les mer om prosjektet her.
Øystein Ulleberg fra FME MoZEES, et norsk forskningssenter for nullutslippsenergisystemer for transport, snakket om nyheter fra FoU-fronten, og identifiserte sentrale utfordringer, inkludert dypkarbonisering, drivstofforsyning og infrastruktur, hydrogenkostnader og hydrogensikkerhet. Han la også frem statistikk som viser økningen av klimagassutslipp fra transportsektoren i EU og prognoser for fremtidig transportaktivitet, både for passasjer- og godstransport.
Et annet viktig innlegg kom fra Ingebjørg Telnes Wilhelmsen fra Norsk Hydrogenforum (NHF), som presenterte virkemidler for hydrogen til tungtransport. Hun delte NHFs prosjektoversikt, som inkluderer 126 prosjekter spredt over hele landet og involverer produksjon, bruk, FoU og teknologikalibrering av hydrogen. Wilhelmsen påpekte også behovet for bedre virkemidler og nevnte regjeringens planer om differansekontrakter for hydrogen, som vil bidra til å utligne prisforskjeller mellom hydrogen og fossile drivstoff og akselerere etableringen av hydrogenverdikjeder i Norge.
Carl-Erik B. Kullmann fra Enova informerte om Enovas støtteprogram for hydrogenkjøretøy og -stasjoner. Enova tilbyr opptil 40 % støtte for kjøretøy og fyllestasjoner, og programmet har tidligere støttet prosjekter fra ASKO Midt-Norge, inkludert produksjonsanlegg, fyllestasjoner og anskaffelse av hydrogenlastebiler. Kullmann understreket betydningen av å redusere klimagassutslippene fra transportsektoren, og han oppfordret til å søke om støtte til hydrogenkjøretøy og -stasjoner gjennom Enovas program.
Under den påfølgende paneldebatten diskuterte eksperter og representanter fra ulike organisasjoner viktige spørsmål knyttet til å øke fremdriften i hydrogensatsingen til tungtransport. Thorleif Foss fra Norges Lastebileier-Forbund påpekte viktigheten av å sikre infrastruktur for hydrogen. Han la vekt på betydningen av å inkludere små og mellomstore bedrifter, som utgjør 80 % av medlemsmassen deres, og skape et miljø der alle kan delta og dra nytte av denne utviklingen.
Liv-Elisif Kalland fra Miljøstiftelsen ZERO understreket behovet for større infrastruktur og økt investeringsstøtte for å sikre en bærekraftig utvikling. Hun påpekte også at usikkerheten rundt hydrogenprisene og markedet skaper utfordringer og at differansekontrakter kan være en løsning.
Per Øyvind Voie fra Vireon påpekte at de allerede har et kundegrunnlag for de 13 hydrogenstasjonene de har søkt støtte for, men understreket at de er avhengige av økt trafikkvolum over tid. Han uttrykte behovet for kontinuerlig støtte fra Enova og påpekte at mens 40 % støtte er tilstrekkelig for å bygge ut de planlagte stasjonene, er det ikke tilstrekkelig for å øke trafikkvolumet eller utvide infrastrukturen til grisgrendte strøk.
Roger Sæther fra ASKO Midt-Norge delte bekymringen rundt endringer i vilkår fra år til år og understreket viktigheten av stabile retningslinjer som strekker seg over lengre tid for å sikre forutsigbarhet og kontinuitet i bransjen.
Skritt mot en grønnere tungtransport
Dette møtet markerte et viktig skritt mot en hydrogenrevolusjon for tungtransporten, med planer om et omfattende nettverk av stasjoner for tungtransport. Intensjonsavtalen mellom SR Group og Quantron, samt Quantrons planer om å lansere hydrogenlastebiler på markedet, viser at bransjen er klar til å satse tungt på nullutslippsalternativer. Med støtte fra myndigheter, utvikling av infrastruktur og en kombinasjon av ulike teknologier, vil hydrogenlastebiler spille en avgjørende rolle i overgangen til en grønnere transportsektor.
Bilder fra møtet til fri bruk mot kreditering finner du her. Du kan også se bildegalleri under.