Østlandets første komplette energistasjon for tungtransport
I dag ble planene for en teknologinøytral energistasjon på Innlandsporten offisielt lansert. Lanseringen markerer et stort skritt fremover for grønn transport i Norge. Dette prosjektet, som tar sikte på å etablere en av Norges første komplette energistasjoner for tungtransport, har som mål å akselerere overgangen til fossilfri tungtransport og bidra til betydelig reduksjon av veitransportutslipp.
Lanseringen, som fant sted ved Coop Prix på Innlandsporten den 15. september, samlet lokale politikere, representanter fra grønn næringstransport, nøkkelaktører fra offentlig sektor og ledere fra de viktigste infrastrukturutviklerne som Coop, Gasum, Vireon og Ionity.
Blant deltakerne på lanseringen var Per-Gunnar Sveen, fylkesvaraordfører i Innlandet fylkeskommune, som uttrykte støtte til prosjektet og kalte det et eksempel på den ønskede utviklingen. Han påpekte at Stange går foran, og at dette er det grønne skiftet i praksis. Ordfører Bjarne H. Christiansen fra Stange kommune betonte viktigheten av at ingen matjord går tapt og uttrykte håp om at prosjektet vil skape positive ringvirkninger for næringsutvikling i området.
Erik Habberstad, næringssjef i Stange kommune, beskrev etableringen av energistasjonen som en milepæl for grønn næringstransport i Norge. Han fremhevet hvordan stasjonen vil forenkle overgangen til nullutslippskjøretøy for transportsektoren og redusere utslippene fra tungtransporten. Dag Roger Rinde, administrerende direktør i Coop Innlandet, delte entusiasmen for prosjektet og forklarte at Innlandsporten vil være en av Norges største energistasjoner. Han understreket viktigheten av samarbeid med kommunen og hintet om spennende fremtidsplaner som de ikke avslørte ennå.
Å få på plass infrastruktur er avgjørende
Gasum, som har operert en biogassfyllestasjon i området i ni måneder, ser på Innlandsporten som et strategisk knutepunkt for biogass og andre grønne drivstoff. Ionity planlegger å bygge offentlige hurtigladere for lastebiler på østsiden av E6, og Vireon arbeider med å etablere en hydrogenstasjon for komprimert hydrogen på vestsiden av E6.
Guttorm Tysnes, regionsjef i Norges Lastebileier-Forbund, understreket viktigheten av å få infrastrukturen på plass for å støtte overgangen til grønn transport. Han påpekte utfordringene lastebileiere står overfor når de skal velge riktig teknologi, oppfordret til en mer balansert tilnærming fra myndighetene og poengterte behovet for støtte og forutsigbarhet i denne overgangsfasen.
Samarbeid mellom det offentlige og private
Energistasjonen er et ambisiøst prosjekt som representerer samlokaliseringen av elektriske ladestasjoner, biogassfyllestasjoner og hydrogenstasjoner. Dette unike initiativet vil være en verdifull ressurs for transportnæringen og er lokalisert på Innlandsporten, som er et nøkkelområde for transportkorridorene E6 og riksvei 3 mellom Oslo og Trondheim.
Dette prosjektet er også en del av det større initiativet "Energistasjoner for grønn næringstransport", som søker å akselerere etableringen av energistasjoner på Østlandet i samarbeid med kommuner, fylkeskommuner, Statens vegvesen og infrastrukturaktører. Prosjektet støttes økonomisk av Klimasats, og det legger vekt på samarbeid og koordinering for å oppnå en rask omstilling av tungtransporten mot utslippsfrihet.
Energistasjonen på Innlandsporten er et inspirerende eksempel på hvordan offentlige og private aktører kan samarbeide for å fremskynde grønn transport, og det gir håp om at Norge kan nå sine klimamål og skape en mer bærekraftig fremtid for transportsektoren.
Bilder fra lanseringen til fri bruk mot kreditering finner du her.